čtvrtek 28. března 2019

Keltský Ovčinec


Dnes z úplně jiného soudku. Nedávno jsem si četla článek o hrách starých Keltů a mezi nimi byl jmenován i Ovčinec. Tato desková hra se hrála ve středověku, ale archeologové prý našli herní plán Ovčince mezi keltskými vykopávkami.

začátek hry


Ovčinec, ten Ovčinec, který jsme jako děti hrály do úmoru, je původem keltský…  Nevím, jestli je to určitě pravda, ale chci tomu věřit a udělalo mi to radost. Ovčinec byl dobrý i v tom, že se dal hrát kdykoli se o nás začala pokoušet nuda, stačilo nakreslit čáry tužkou na papír, křídou na asfalt nebo klackem do hlíny a sehnat bílé ovečky a tmavé vlky, většinou to byly knoflíky, mince nebo kamínky. Ani hrací kostka nebyla potřeba. Bylo by škoda, kdyby tato stará hra byla zapomenuta jen proto, že ji nikde neprodávají za peníze.


jeden vlk může sežrat 3 ovečky najednou, druhý vlk je uvězněn

ovečky už jsou v ovčinci
A jaká jsou pravidla? Jeden hráč se snaží převést ovečky na protější stranu herního plánu – do ovčince - v minimálním počtu 9 nebo uvěznit vlka. Ovečky postupují vždy o jedno pole do strany, šikmo dopředu nebo dopředu.  Druhý hráč má dva vlky, kteří se snaží sežrat co nejvíce oveček. Vlk postupuje o jedno pole jakýmkoli směrem nebo skáče přes ovečku na další pole a tím ji sežere. Vlk může skočit několikrát v řadě při jednom tahu. Oveček je na začátku 20, ale pokud chceme mít hru pro ovčáka náročnější, použijeme jich 16, v poslední řadě postavíme dvě ovce po stranách a jednu uprostřed.

Tak přeji hodně zábavy s Ovčincem.

















Žádné komentáře:

Okomentovat