úterý 7. listopadu 2017

Dýně

Předchozí svátek nabízí téma dýní. Před několika desetiletími zde byla k vidění hlavně velká oranžová odrůda dýně obecné, kterou známe právě jako ideální pro vydlabávání hlav. Kuchařky se snažily využít další kusy z úrody na všechny možné způsoby, nasladko, nakyselo, naslano, popravdě žádná z variant nám nechutnala a tak jsme dýně nepěstovali. 
V poslední době je to ale jinak. Napřed se k nám probojovala dýně Hokaido a její zpracování na polévku. Dnes je k sehnání celá řada rozmanitých odrůd a různé možnosti zpracování, které jsou chutné.  Dýně je energetická potravina a tak si můžeme jejím pěstováním celkem snadno zajistit z vlastních zdrojů část kalorické hodnoty naší stravy. Myslím, že se nelze dýněmi živit obden, ale lze je celkem snadno uchovat pro potřebu v průběhu celého roku. Důležité je, že dýně se skladují v suchu a teple, ve studeném vlhčím sklepě by rychle plesnivěly a hnily. Já jsem zkusila pěstovat dýně poprvé loni a to šest různých druhů.


Dýně je hladová a žíznivá rostlina, ideální na kompost, který zastíní svými velkými listy – stejně jako cuketa. Já jsem jednu odrůdu (sugarloaf delicata) vysela na normální zamulčovaný záhon u hájovny a nechala ji celou sezonu žít svým životem takřka bez pomoci a bez zalévání a docela se urodilo. Však se dýně pěstují i na polích. Na vyvýšeném záhonu jsem měla dýni jednou, myslím, že je to škoda místa, které zabere, i když se plazila dolů a po okolí. Na zimu jsem dýně uskladnila ve vytápěné chodbě a v pokoji pro hosty…letos to bude trošku jinak, asi nepotřebuji, aby zabíraly tolik prostoru. Několik jich bude opět doma, mohou být docela pěknou dekorací, ale zbytek zpracuji do mrazáku. Špagetová dýně na špagety se musí nechat v pokoji až do doby spotřeby, to se nedá nic dělat, stejně jako dýně, ze kterých budou hranolky, saláty, pizza či dušená dýně k masu. Hokaido na polévku bude zmraženo už jako hotová polévka po porcích. Z ostatních dýní připravím pyré jako polotovar na všechny další jídla. Po rozkrojení a vyndání jadřinců se na plechu s pečícím papírem dýně pečou v troubě na 200 C necelé 2 hodiny. Pak se dužina lžicí pohodlně vyndá ze slupky a je připravena k výrobě různých koláčů, chlebů, noků, polévek, lívanců, bramboráků či…. Anebo do mrazáku na pozdější zpracování. 
semena z dlouho skladované dýně olejné
Bezva vynálezem je pro mne dýně olejná, protože má semínka, která se nemusí vylupovat ze slupek. Její dužinu prý není z nejlahodnějších (ještě jsem neochutnala), ale pro ta semínka to stojí za to. Dýni olejnou není vhodné déle skladovat, protože semínka uvnitř se začínají probouzet.


Zkoušela jsem obě varianty setí – do kelímků a ven. Předpěstovaná rostlinka po vysazení na záhon zarazí v růstu a tak rostliny přímo vyseté na stanoviště ji doženou. Navíc je u dýní s kůlovým kořenem riziko, že se kořínek zalomí a pak bude kořenový systém slabší. Pokud si chceme nechat semínka jako osivo pro příští rok, je potřeba se naučit ruční opylování, protože dýně se hrozně rády mezi sebou kříží a to i na vzdálenost několika sousedních zahrádek.




2 komentáře:

  1. Prosím, chci se zeptat, jak zmrazujete dýni? Nejprve ji upečete, vyberete dužinu, kterou následně zmrazíte? Pozdější použití do polévek, omáček, koláčů, chleba apod.? Jaké máte zkušenosti s dýni Sweet Meat Oregon Homestead, do jaké velikosti narostla? Budu ji letost vysazovat poprpvé.Děkuji.
    Dana

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak, po upečení vyberu dužinu a naporcuji do pytlíků ke zmražení. Po rozmrazení se chová jako čerstvě upečené pyré. Má největší sweet meat měla asi 7,5 kg, většina byla mezi 3-4 kg, takže cca 30 cm do šířky (obvod v pase jsem jim neměřila). Myslím, že velikost závisí krom výživy a zalévání hlavně na tom, kolik se nechá na rostlině plodů. Pro mne je praktické mít menší dýně, ale kdyby se to zredukovalo na dvě dýně na rostlinu, asi by na těch 10 kg dorostly.
    Přeji úspěšné pěstování, tato odrůda je opravdu chutná.
    Ola

    OdpovědětVymazat