úterý 31. října 2017

SAMHAIN



Několik dní před oslavami Samhainu začíná přibližně měsíční období prý nazývané Kelty doba padání semen. Ano, příroda nám dává poslední z plodů v tomto roce a chystá se k odpočinku.  Spousta rostlin umírá a zanechává zde semena pro znovuzrození života a svá tlející těla dává k dispozici jako potravu pro nový život. Všudypřítomné magické spojení smrti a znovuzrození nás stále fascinuje.




Je zajímavé, že snad všechny původní národy období okolo přelomu října a listopadu popisují jako období, kdy je nejtenčí hranice mezi světem živých a světem mrtvých a také se v tuto dobu snažily s mrtvými komunikovat. V našich krajích se výrazně krátí den, krajina se často halí do vlhka a do mlhy, je pošmourno. To vše nás vybízí zapálit svíčku a zavzpomínat na své předky a blízké, kteří již odešli. Jsou to chvíle ztišení a rozjímání, ale také doba různých rituálů. V každém případě bychom měli v tuto magickou noc mít doma zapálený oheň, aby se u něho mohly duše našich předků ohřát, budou-li chtít.

 Pro Kelty byly dny oslav Samhainu postaveny mimo čas, mimo kolo roku. V tuto dobu bylo možné „být někým jiným“. Můžeme se třeba namaskovat a jít na nějakou bujarou oslavu, radovat se a tančit, můžeme si také vydlabat z dýní a tuřínů různé hlavy a svítit v nich po celou noc – tak, jak to dělali staří Keltové a jak to od nich převzala velká část světa.  Můžeme si sednout při zapálených svících a povídat si příběhy o svých babičkách či prastrýcích nebo můžeme nakoupit „vše potřebné“ a objíždět po republice hřbitovy, aby nás lidé nepomluvili.




My děláme od každého trochu. A pak si také v rámci mého zahradničení srovnávám v hlavě, co nutného musím stihnout udělat v období do dalšího keltského svátku Yule – svátku zimního slunovratu:

Uložit dýně do tepla
Sklidit růžičkovou kapustu, kterou mi vyvrátil silný vítr
Sklidit a zpracovat červenou řepu
Nasázet česnek
Vysířit sklep a uložit do něj úrodu
Prosít část kompostu
Vyčistit záhony
Zazimovat zahradu





Žádné komentáře:

Okomentovat