neděle 24. června 2018

LITHA


Je období lithy, keltských oslav letního slunovratu. I tento svátek slaví keltové u mohutných ohňů. Stejně jako v zimě keltové slaví 12 nocí a dní. Tentokrát ale ne v domech, ale hodují i spí pod širým nebem, popíjí své kouzelné pivo s blínem. Dvanáct dnů plných hudby, tance, vyprávění a smíchu. Jejich bylinné lože obohatí pelyněk. Pelyněk černobýl má velkou ochrannou sílu a z toho důvodu ho používají šamani v různých koutech světa. Pelyňkový opasek nechyběl ani kolem pasu keltů skákajících přes slunovratový oheň. Stejně jako u slunovratu zimního jsou nejsilnější energie třetí a čtvrtý den po slunovratu.


Toto období je velmi důležité pro bylinkáře. Řada druhů léčivých bylin má největší sílu. Sice je dnes už mizivá pravděpodobnost, že narazíme mezi půlnocí a svítáním na louce či palouku na nahé dívky sbírající svatojánské kvítí, ale je pravda, že některé bylinky je optimální sklízet kolem poledne, jiné v noci. Je v tom také trocha magie. Každý rok touto dobou můžeme natrhat trochu jiné druhy do devatera svatojánského kvítí. Jistotou je třezalka a řebříček.


A na zahradách probíhá letní slunovrat ve znamení úrody drobného ovoce. Zimolezy kamčatské už nenalezneme, ale sběr jahod je v plném proudu, stejně jako rybízu. Zralé jsou také višně a ještě některé druhy třešní. Začínají zrát některé odrůdy angreštů a maliny. Na ostružiny si budeme muset ještě počkat.

Občas si zajdu do lesíka na konci zahrady nasbírat lesní jahůdky s jejich neodolatelnou vůní i chutí.










Letos poprvé jsem také mohla ochutnat vlastní minisklizeň muchovníku. Měla jsem trochu obavy, že to nebude nic moc, ale byla jsem mile překvapená. Možná je to tím, že jsem si na něj vzpomněla až dnes a proto jsem ho nechala dobře dozrát.








Co bychom měli stihnout do svátku Lughnasadh?
Sbírat a sušit bylinky
Ochutnat své první meruňky - už se nemohu dočkat
Zalévat, zalévat, pokud se vyplní předpověď počasí
Dokoupit nářadí do dílny
Vymyslet konečně plánek na stavbu kurníku








Žádné komentáře:

Okomentovat