Kvalitní
česnek byl jeden čas velice žádaným a přesto nedostatkovým zbožím. Trh
zaplavily levné čínské odrůdy s nevýraznou chutí a zemědělcům se
nevyplatilo český česnek pěstovat. Zahrádkáři se hodně zaměřili na jeho
pěstování a snad jim to už zůstalo. Pokud pěstují jen něco málo druhů zeleniny,
tak jsou to rajčata a česnek. Ať už chceme sázet česnek ozimý nebo jarní, je
třeba shánět sadbu již v červenci. Jarní odrůdy mají výbornou
skladovatelnost, tak do jara bez problémů vydrží.
Babička
pěstovala ozimý paličák, rok co rok ze stroužků se tato (neznámá) odrůda
pěstovala u hájovny donedávna.
Loni jsem pěstovala
dvě odrůdy ozimých paličáků: UNIKÁT (více menších stroužků) a DUKÁT(méně
větších stroužků). Unikát byl ostřejší chuti, nevím, jestli to ale není trochu
tím, že jsem ho pěstovala u hájovny a
Dukát doma. Další odrůdy zkusím, abych do budoucna vybrala optimum.
Letos jsem
koupila od pana Kozáka zkušební krabičku osmi odrůd, přidám ty dvě
z loňska, budu pěstovat ve stejných podmínkách a uvidíme. Při sázení trochu dezinfikuji okolí stroužku dřevěným popelem. Po sklizni svazuji a věším česnek pod střechu do stínu na vzduch a po vyschnutí obalových vrstev stavím česnek palicemi nahoru do velké sklenice, kde dlouho vydrží, a ostatní svázaný věším do chladna.
Jsem zvědavá
hlavně na dvě odrůdy: Benátčan a Bjetin. BENÁTČAN je jarní nepaličák, ale lze
ho sázet i na podzim a je bezvirózní. BJETIN je nejranější a prý nevadí
žlučníkářům. U této odrůdy je prý, na rozdíl od většiny jiných odrůd, třeba
vylamovat pučící květenství, protože jejich vývoj výrazně zmenšuje úrodu. U
ostatních paličáků to nemá vliv, nicméně mladá květenství i se stonky je chutná
surovina do kuchyně. Nepaličáky nevyhání žádný stvol s květem, tedy není
co vylamovat. Mívají palici s více nahloučenými stroužky, jsou ideální na
pečení.
Žádné komentáře:
Okomentovat