středa 15. listopadu 2017

Česnek, často pěstovaná zelenina

Kvalitní česnek byl jeden čas velice žádaným a přesto nedostatkovým zbožím. Trh zaplavily levné čínské odrůdy s nevýraznou chutí a zemědělcům se nevyplatilo český česnek pěstovat. Zahrádkáři se hodně zaměřili na jeho pěstování a snad jim to už zůstalo. Pokud pěstují jen něco málo druhů zeleniny, tak jsou to rajčata a česnek. Ať už chceme sázet česnek ozimý nebo jarní, je třeba shánět sadbu již v červenci. Jarní odrůdy mají výbornou skladovatelnost, tak do jara bez problémů vydrží.




Babička pěstovala ozimý paličák, rok co rok ze stroužků se tato (neznámá) odrůda pěstovala u hájovny donedávna.

Loni jsem pěstovala dvě odrůdy ozimých paličáků: UNIKÁT (více menších stroužků) a DUKÁT(méně větších stroužků). Unikát byl ostřejší chuti, nevím, jestli to ale není trochu tím, že jsem ho pěstovala u hájovny  a Dukát doma. Další odrůdy zkusím, abych do budoucna vybrala optimum.

Letos jsem koupila od pana Kozáka zkušební krabičku osmi odrůd, přidám ty dvě z loňska, budu pěstovat ve stejných podmínkách a uvidíme. Při sázení trochu dezinfikuji okolí stroužku dřevěným popelem. Po sklizni svazuji a věším česnek pod střechu do stínu na vzduch a po vyschnutí obalových vrstev stavím česnek palicemi nahoru do velké sklenice, kde dlouho vydrží, a ostatní svázaný věším do chladna.


Jsem zvědavá hlavně na dvě odrůdy: Benátčan a Bjetin. BENÁTČAN je jarní nepaličák, ale lze ho sázet i na podzim a je bezvirózní. BJETIN je nejranější a prý nevadí žlučníkářům. U této odrůdy je prý, na rozdíl od většiny jiných odrůd, třeba vylamovat pučící květenství, protože jejich vývoj výrazně zmenšuje úrodu. U ostatních paličáků to nemá vliv, nicméně mladá květenství i se stonky je chutná surovina do kuchyně. Nepaličáky nevyhání žádný stvol s květem, tedy není co vylamovat. Mívají palici s více nahloučenými stroužky, jsou ideální na pečení.



Žádné komentáře:

Okomentovat