středa 29. listopadu 2017

Kompost musí být

Kompost je základ zahrady, všude to píší, všichni to vědí a je to tak.
Založení prvního kompostu. Při plnění druhého, je první kompost porostlý dýní.
A žížaly jsou naše největší kámošky a pomocnice. Je dobré si na ně občas vzpomenout v horkém suchém létě a na kompost při zalévání také vylít nějakou tu vodu. Ideální je mít kompost pod bezinkou – bez má živiny, kompost je zastíněn a žížalám se v blízkosti bezu líbí. Ořešák také výborně stíní, když přece jen není kompost ještě pod žádným stromem jako u nás, je dobré, když ho stíní velké listy dýní, cuket nebo něčeho podobného. Je potřebné mít komposty dva: První rok se do kompostu hází materiál ze zahrady a kuchyně, druhý rok se nechá kompost zrát a případně se využije na nějakou tu dýni a odpad se hází do druhého kompostu. Na konci druhé sezony (nebo třeba až třetí, podle toho, jak to vyjde) uvolníme první prostor, hotový zralý kompost přesíváme přes prohazovačku a před zimou nebo zjara využijeme na záhony, ke stromům, kde je třeba.
Materiály na výrobu kompostové ohrádky jsou různé, my jsme využili použitá prkna z bednění základů plotu. Do prvního kompostu jsme ze začátku vrstvili slámu, zeminu, trávu a hnůj, abychom ho část rychleji zaplnili. 

A kam jsme komposty umístili? Trochu stranou ke koutu zahrady, ale ne zas tak moc, aby bylo snadné nosit tam rostlinný odpad ze záhonů i z kuchyně, kousek od nádob s dešťovou vodou, která stéká se střechy dílny (naberu vodu do kyblíku, omyji sklizenou zeleninu a vodu s živinami chrstnu na kompost), kousek od vrat (souseda občas přemluvím, aby mi přivezl posekanou trávu). Vedle kompostu mám ještě místečko na hnůj, aby se mohl složit hned za vraty. Před komposty je rovný prostor, což je fajn při prohazování hotového kompostu.



Žádné komentáře:

Okomentovat