středa 22. listopadu 2017

Sklep se hodí ke každé užitkové zahradě

Neumím si představit život se zahrádkou a bez sklepa. I když jsem bydlela v Praze v bytě, měla jsem ve studeném vlhkém sklepu na zimu brambory, jablka a kompoty. A tak jsme ve svém novém domově za nemalých peripetií a finančních nákladů nechali pod budoucí dílnou vytvořit sklep a nelituji toho. Dříve byl život hlavně na venkově bez sklepů nemyslitelný. Jistě, brambory se mohly dát do krechtů, řepa do řízkové jámy, hrušky do sena…ale co dál? Ledničky nebývaly. Ve sklepích bylo nejen ovoce, ale i vejce, sádlo, máslo, maso, kořenová zelenina, víno. 

Zapalování sirného knotu

Já mám sklep hlavně pro ovoce, zeleninu a brambory. Vejdou se tam i police na kompoty a pultový mrazák. Já vím, že výrobce píše, že má být v minimální teplotě + 10 C, ale o těch šest stupínků méně zvládá v pohodě, nezabírá v domě místo a má tu menší spotřebu. V horkých letních obdobích ve sklepě jde teplota maximálně na 20 C.
Má nová zahrádka ještě nerodí tak, aby plnila sklep. Brambory na zimu kupuji od místních zemědělců a jablka vozím ze sadu u hájovny. (Letos poprvé uskladňuji i vlastní brambory.) Proto si zatím mohu dovolit připravovat sklep na zimu až po Samhainu, v budoucích obdobích to budu muset dělat dřív.

Pokud ve sklepě skladujeme úrodu, je třeba o něj také patřičně pečovat, krom mrazivých období zajistit větrání a každý rok ho vyčistit a zbavit případných zárodků plísní či chorob. Takové vysíření sklepa sirnými knoty není pracné a je účinné. Jen je třeba ucpat všechny větrací otvory a být opatrní – je to přece jen hořlavina. Dobré je také sklep vybílit vápnem. To se vždy dělalo u nás na hájovně, kde je povrchový kamenný sklep s vnitřní omítkou. Já nemám nový sklep zatím omítnutý, tak jen sířím. Mrazák v době síření pro jistotu vypínám.



Sklep je prostě výborná záležitost, kdo ho nemáte a máte možnost si vytvořit třeba pod terasou malý sklípek s horním poklopem nebo na zahradě v terénní vlně menší prostor, který nepromrzne, stojí to zato.



Žádné komentáře:

Okomentovat