čtvrtek 21. prosince 2017

YULE

Yule je keltský, možná i germánský název pro oslavu zimního slunovratu. Novodobí Keltové mu také říkají Artušovo světlo. Křesťané zase v tuto dobu slaví Vánoce, židé Chanuku.



Zimní slunovrat. Snad všechny civilizace na severní polokouli tento moment návratu slunce oslavovaly a plnil je nadějí. Možná proto, že se jedná o nejtemnější den v roce, zimní slunovrat k sobě vždy vázal nejvíc různých rituálů, zvyků a čarování (nebo věštění nebo pověr…). Různé vánoční zvyky a symboly známe, čím ale zdobili svá obydlí staří Keltové v době yule? Rozhodně používali stálezelené rostliny, hlavně břečťan, symbolizující věčnost, pichlavé listy či jehličí chránily dům proti zlým úmyslům, červené bobule cesmíny,  ale i žluté jídlo symbolizovaly vracející se slunce. Dělali různé ozdoby z jablek. Jako ochranu proti zlým vlivům přinášel do domů druid posvátnou rostlinu jmelí. O zimním slunovratu se pořádaly velké hostiny. Lidé žijící v severních šířkách, kde se střídají roční období, měli v této době co největší zásoby jídla na zimu a tak si v období slunovratu ještě dopřáli pořádnou hostinu. Později se s jídlem muselo šetřit. Jak víme, řada zvyků se přenesla do současnosti.
Důležitou součástí yule bylo velké ozdobené poleno, které se posypalo moukou, pomazalo medem a polilo pivem a s velkou slávou se zapálilo v krbu. Popel z tohoto polena byl posvátný a použil se na pole, sady, do krmiva zvířatům i pro amulety. Údajně mělo hořet dvanáct dní a nocí. No, Keltové měli určitě větší polena a větší krby, než mám já.


O zimním slunovratu keltský bůh slunce umíral a znovu se rodil, podobně, jako to známe třeba z pohádky o třech zlatých vlasech děda Vševěda. Křesťanské Vánoce také oslavují zrození, pozornost zaměřují na Jezulátko.  

V přírodě začíná zimním slunovratem období studené zimy, vše se jakoby zastaví a čeká na nové obrození. Měli bychom se také, i v dnešní době, umět zastavit nebo alespoň trochu zpomalit, je to pro tento čas přirozené. Uměli bychom ještě držet takzvanou černou hodinku, jako to dělávali ještě naši dědové a babičky? Měli bychom si v rodinném kruhu co vyprávět?


Letos jsem řešila otázku, co s vyprázdněným akváriem. Nakonec jsem do něho dala betlém. Na jaře zkusím akvárium využít k předpěstování zeleniny. Když světlo mělo dostatečně široké spektrum pro akvarijní rostliny, proč by nemělo vyhovovat rajčatům, pórku nebo mochyni.




Žádné komentáře:

Okomentovat