středa 13. prosince 2017

Než přijde na zahradu zima



Tak jako pro nás začíná úspěšný den tím, že se večer ukládáme k posilujícímu spánku, tak i zahrady pro svůj úrodný rok potřebují napřed nabrat přes zimu sílu a odpočinout si. Během sezóny rostliny vytvářejí stonky, listy, kořeny, květy, plody, a to často v neuvěřitelné rychlosti a množství. Zima je pro nás takovým zklidněním, zpomalením, ale i těšením se na to všechno, co příroda během roku dokáže.


Co taková příprava zahrady obnáší? Jednak je třeba zajistit, aby mráz nebo sníh během zimního období nic nepoškodil a jednak je třeba připravit podmínky pro pěstování v příštím roce.

O našem posledním podzimním víkendu na hájovně se musí stihnout vše potřebné. Nádrže na vodu je nutné vylít a zajistit, aby se znovu neplnily. Tuto vodu využívám k vydatnému podzimnímu zalití stromů a keřů před zimou, letos to většinou není třeba, je dost mokro. V domě zatím vypouštím vodu z bojleru a vodovodních trubek, odmrazuji ledničku.

Dříve jsem milovala hrabání listí, tu vlhkou podzimní vůni, kdy jsem si užívala samoty na zahradě. Poslední dobou není moc času a tak se hodí u hájovny naposledy posekat trávu, až když je listí dole. Sekačka listí promíchá s trávou a směs jde na kompost, částečně na zeleninové záhony jako výživný mulč.
V rychlosti zakrývám růže chvojím a přihrnuji zeminou.

Ovocné stromy jsou už staří mazáci, zvládnou zimu bez jakékoli ochrany. Když jsme měli vyšší štíhlé jehličnany, svazovali jsme je na zimu proti rozklesnutí pod tíhou sněhu. Dnes je tam jen pár zakrslých borovic a ty jsou v pohodě.
Mečíky, begonie a jiřiny už u hájovny nemáme a doma je ještě nemáme, takže jejich podzimní vyrývání odpadá.

Zeleninové záhony jsem přestala rýt, takže hurá! Stačí odplevelit, případně zamulčovat. Tedy doma jsem zvládla vlastně jen vyvýšené záhony a asi pětinu ostatní plochy. Takže plevel se bude mít přes zimu dobře a zjara se asi zblázním. Ale byly jiné priority.  Třeba ještě něco zvládnu, než přijde zima. Ještě že mé malinké jezírko zatím nic nepotřebuje, je ve stádiu budoucího jezírka, tedy jámy naplněné dešťovou vodou.
Mladé stromky a keře přivítají přidání kompostu pod okrajem koruny, no v našem případě plošně kolem kmínků, jsou to všechno zatím prckové. Pro stromky si připravuji rákosovou rohož, loni v zimě jsem jí chránila mladé kmínky stromů před mrazivým větrem a jarním sluncem Je ale třeba ji dát volně a i kolem opěrného kůlu.
Zahradní nářadí je nutné nejen uklidit, ale také očistit, nabrousit, případně naleštit olejem.

Nábytku z terasy jsme utáhly šrouby a přestěhovali ho do dílny, jen lavici jsme nechali pro občasné venkovní kafíčkování na zimním sluníčku.

No a už zbývají jen truhlíky na oknech. Ty s muškáty a fuchsiemi zazimovat, z ostatních případně vytvořit zimní aranžmá, což jsem letos vynechala.



Žádné komentáře:

Okomentovat