Keltský
svátek Mabon se slaví ve dnech podzimní rovnodennosti a také podzimní
sklizně. Je to období plného rohu
hojnosti a poděkování za štědrost přírody.
V tomto období ale také dochází k jakémusi
zklidnění, k rovnováze. S mabonem
si uvědomujeme, že i odpočinek a relaxace má v našem životě své místo.
Jakési zpomalení nám umožní nechat si projít hlavou úspěchy a neúspěchy
odcházející sezóny, pomalu spřádat své další plány, potěšit se s ostatními
lidmi při setkáních a hostinách.
Na zahrádce zase nevíme, kam dřív skočit. Máme hojnost ovoce
ze stromů, brambor i kořenové zeleniny. To vše ukládáme do sklepů na zimu,
vaříme povidla, sušíme křížaly. Ořešáky i lísky nás nyní podarují svými ořechy.
K tomuto období také už patří hojnost zvěřiny. V přírodě sbíráme
šípky, které sušíme na zimní čaje. Má babička dělala každoročně (krom jiných ovocných
druhů) šípkové víno. Dopřejme si teď i
hroznové víno i víno z hroznů, které k tomuto svátku rozhodně patří.
Po letošním suchém létě jsme u hájovny očesali na počet dost,
ale na velikost dost malých jablek, která nejsou až tak kvalitní. Takže to asi směřuje hlavně ke křížalám,
štrůdlům a povidlům.
Letošní Mabon jsem netrávila na své zahrádce, ale byla
jsem týden na Šumavě. Tam se plně projevila štědrost Mabonu. Jezdíme tam
každoročně, ale tolik hřibů jsme ještě nikdy nenasbírali.
Byly to krásné zážitky. Mám ráda tmavé, tiché, až magické šumavské lesy. I letos jsem chodila v hlubokém vlhkém mechu… je úžasné, kolik druhů mechu zde roste… Chodila jsem tiše pod vysokými stromy, rozmlouvala s nimi, sbírala krásné hřiby, děkovala nejen za ně a nechávala jsem plynout proud myšlenek. Byla to očistná a moc příjemná oslava.
Co bych
měla stihnout do svátku Samhain:
Vysířit
sklep
Naložit
zelí
Uskladnit
brambory a jablka
Prosít
starý kompost
Připravit
zimoviště pro ježka
Žádné komentáře:
Okomentovat