pondělí 30. dubna 2018

Beltine


Termíny svátků oslavujících sluneční návraty nebo rovnodennost jsou pevně dány, ale čtyři hlavní svátky Samhain, Imbolc, Beltine a Lughnasadh se po dlouhou dobu řídily lunárním cyklem. Později se se sílícím vlivem kalendáře ukotvily na 1.11., 1.2., 1.5. a 1.8., respektive už na předchozí večer. Keltský den přece začíná večerem.



Letošní Beltine (stejně jako byl Imbolc) je silný, úplněk přichází 30.dubna. Ano, Beltine je tu. Je to snad nejznámější keltský svátek. Je velmi magický. Při vzpomínkách až trochu mrazí v zádech. Snad všichni jsme prožili nějaké ty oslavy pálení čarodějnic, které nám utkvěly v paměti včetně vůní jara a ohně, noční atmosféry a pocitů plných očekávání. Takový náboj mají ale i ostatní keltské svátky, jmenovitě ty hlavní.
Slavností Beltine keltové dělili temnou část roku od té světlé. Na pastvinách byla už narostlá šťavnatá tráva a tak se po této slavnosti stáda poprvé vyháněla na pastvu. Předtím se ale všechen dobytek provedl mezi nočními očistnými ohni, aby zůstal zdráv. Ze stejného důvodu mezi ohni procházeli i staří lidé, ti, kteří už nemohli přes oheň skákat.

...jakoby v plamenech někdo tančil...

Beltine je vlastně svátek rozkoše a okolní příroda tomu napomáhá svým teplem, vůněmi i ptačím zpěvem a bzučením včel. Naše stavění májek pochází z keltských dob. Hladký kmen s malou korunou na vrcholu představuje falus, prochází otvorem kulatého věnce, který je ozdoben květinami a stuhami v barvě krve. Kmen míří k nebi, věnec symbolizuje sluneční záři, která je životodárná, stejně jako ženské lůno. Keltská mládež tančila kolem májky, přeskakovala ohně, lidé tuto noc hodovali pod širým nebem, pili pivo obohacené o blín a svízel, ale také se milovali. To vše na loži z vonných bylin, hlavně mateřídoušky a jetele.

Blín bych asi moc nedoporučovala, ale proč si neochutnat májovou limonádu s přísadou květů svízele? Prý umožní vidět lesní duchy a elementární bytosti.


Přichází svítání. Kde zůstaly věnečky, které měly na hlavách keltské dívky? Co dělali keltové za prvního májového východu slunce? Váleli se v chladné životodárné rose. Tak odložme stud a zkusme to také.


Co bychom měli stihnout do svátku Litha?
Zasít dýně, okurky, melouny, cukety a ačokču
Vysadit ven rajčata a papriky
Posekat loučku
Sklízet saláty, kedlubny, hrách
Smlsnout si na zimolezu kamčatském a užít si sklizeň jahod
Mulčovat a zalévat
Zasít mrkev a řepu na uskladnění










Žádné komentáře:

Okomentovat